TC Grubbenvorst            1965    -   2015

 

De voormalige Gemeente Grubbenvorst stond in de zestiger jaren aan het begin van een explosieve groei. Teneinde de leefbaarheid van de inwoners  en toekomstige inwoners te vergroten kregen met name de voorzieningen op het gebied van de sport grote aandacht.

 

Op vrijdag 3 oktober 1964 opende burgemeester E.van Leent 2 nieuwe tennisbanen op het gloednieuwe sportpark aan de Irenestraat. 

 

Echter: er waren nog geen georganiseerde tennissers !

Spelers en speelsters uit Venlo waren aanwezig om de nieuwe tak van sport in Grubbenvorst te introduceren. Via het weekblaadje "Mededelingen" werden de Grubbenvorstenaren opgeroepen zich aan te melden voor een op te richten tennisvereniging.

 

Belangstellenden: 75 !

TCG historie 1965.jpg
TCG afbeelding 1965 2.jpg

Op 6 januari 1965 werd in het Gemeenschapshuis de Tennisclub Grubbenvorst officieel opgericht. Theo van den Hombergh werd gekozen als eerste voorzitter.

In 1966 werd gestart met een ladder- en afhangsysteem. Voor de eerste maal werd deelgenomen aan de districtscompetitie. De eerste ledenstop !

De Boerenbruiloft bij de Plaggenhouwers werd in 1967 georganiseerd door de TC. Bruid Els Seegers en bruidegom Toon Dielen, tennisleraar, vormden het stralende middelpunt. In datzelfde jaar startte ook Jacques Cordang met het geven van tennislessen.

In 1971 werd het tennisparkje uitgebreid met een derde baan. Ledenstop voor belangstellenden van buiten de Gemeente. 

 

Medio 1973 kon de TC het eerste clublokaal. 

Een houten bouwwerk in gebruik nemen. Schuilen voor de regen in de materialenkeet was vanaf nu verleden tijd.

Drie nieuwe banen volgden in 1974.

 Het eerste Aspergetoernooi in juni van dat jaar was een groot succes. In de jaren 1978 en 1979 zijn er gemeentelijke plannen om het tennispark te  verplaatsen naar een andere locatie: 't Molenveld, bij de visvijver en bij de Lijndrijver ( ! ) zijn de opties.

TCG historie 1973.jpg
TCG histori3 1983.jpg

Met de opening van het nieuwe tennispark op 31 maart 1984 annex clubgebouw door burgemeester Ruud Vermaaten lijkt de rust voor de TC teruggekeerd.

1980.jpg
1980 2.jpg

Trainingen voor de jeugd, intern maar ook regionaal, begonnen hun vruchten af te  werpen. Rond 1980 nam Bart Theelen deel aan de Limburgse kampioenschappen en bereikte diverse finaleplaatsen. Bij de Nederlandse kampioenschappen werd Bart zelfs finalist in de leeftijdsgroep tot 18 jaar. Bekende namen waren ook: Yvonne Kraus,  2e bij de Limburgse in de B klasse.  Arjen Poulissen,  5e op de nat. ranglijst voor jongens t/m 14 jr . Driemaal werd door jeugdmixedteams het Limburgs kampioenschap behaald. Van 1978 tot 1980 speelde Heren I van de TC in de hoogste landelijke klasse. Gevestigde namen uit die periode waren: Toon Dielen, Jacques Cordang, Theo Hoek, Rafael Linkowski, Haiko Emanuel en Jan Roebbers.

Het Aspergetoernooi.

In 1976 werd het eerste Aspergetoernooi  een invitatie C toernooi  met zo'n 125 deelnemers een groot succes. Onder grote publieke belangstelling werd Joost Zeelen de eerste winnaar,

 

In 1987 werd gestart met een B categorie. Het Aspergetoernooi stond door haar uitstekende reputatie vast op de regionale tenniskalender. Bekende namen en winnaars uit de jaren tachtig: 

 

  • Joost Zeelen, 4 maal winnaar B cat.

  • Tonny Bockhorst, 2 maal winnaar  

  • Maurice van  den Donk. 

 

Toernooiwinnaars uit Grubbenvorst: Jacques Cordang, Wim Orbons en Raymond Tourney.

De entourage rond het Aspergetoernooi was uniek: de traditionele aspergesoep, de haring en de ambiance trokken spelers en toeschouwers uit de hele provincie. In 1997 werd het laatste Aspergetoernooi "oude stijl" gehouden. Vanaf 1998 werd het toernooi omgedoopt in het Grubbenvorster A toernooi.

1987.jpg
rolstoel toernooi 1994.jpg
rolstoel tennis.jpg

In 1992, 1993 en 1994 werd de kwalificatie voor de Europa Cup landenteams door de TC georganiseerd: de Helvetia Cup voor meisjesteams t/m 16 jaar. Deelnemende landen waren o.a. Noorwegen, Finland, Oekraine, Belarus, Duitsland en Nederland.

 Na aanpassingen aan tennispark en clubgebouw werd van 1994 t/m 1996 het Wheel Chair Tournament op tennispark "de Comert" gehouden. De complete wereldtop rolstoeltennissers gaf acte de presence. Met de aanleg van 6 French Courtbanen werd het vanaf 1998 ook mogelijk om 's winters te tennissen. In 1999 werd de achterste kooi (banen 6, 7 en 8 ) van verlichting voorzien. Een nieuw fenomeen stak de kop op: klagende buurtbewoners.

De algemene ledenvergadering van januari 2006 werd voor de eerste maal gehouden in het eigen clublokaal.Renovatie van de French Courtbanen in overleg met de Gemeente in 2007. Voor de eerste maal in de historie van de club  werden  tennispark en clubgebouw getroffen door ernstig vandalisme.

 

In 2007 kwam er een einde aan een jarenlange traditie: het laatste

 Grubbenvorster A ( Aspergetoernooi ). Successen weren er behaald door jeugdig Grubbenvorster tennistalent.

1997.jpg
tiest.jpg

Zo eindigde Floris Boers als 2e bij de Limburgse jeugdkampioenschappen. Bram Martijn werd in zijn leeftijdsklasse t/m 12 jr Limburgs kampioen in- en outdoor.

 

Een zwarte bladzijde in de historie: secretaris Wiel Spreeuwenberg overleed onverwacht op 1 oktober 2008. 

 

In datzelfde jaar werden de zes French Courtbanen wederom gerenoveerd. Door zand in te strooien werden de banen omgedoopt in "Dutch Courtbanen".

Vanaf 2009 werd naar de leden toe gecommuniceerd via e mail.

 

Het  Comerttoernooi was de ( recreatieve ) opvolger van het ( prestatieve ) Aspergetoernooi. In hetzelfde jaar stelt de Gemeente voor om de French/Dutch Courtbanen wegens grote ontevredenheid van leden en bestuurte vervangen.

In 2011 wordt baan drie omgebouwd: de twee minibanen voor de jeugd zijn zeer welkom.

Voormalig Nederlands kampioen en corryfee Sjeng Schalken verzorgde in juli een clinic.

Eric Thissen neemt de voorzittershamer over van Rob Derks. Deze laatste krijgt de eer dat er onder zijn voorzitterschap een einde komt aan de zich jaren voortslepende affaire met de buurtbewoner ( s ) over het gebruik van de baanverlichting

Na jarenlang verwend te zijn door de vaste exploitanten van onze kantine ( Wilfred Wieland, Tiest van Haperen en Eric van Enckevort ) moesten onze leden vanaf 2012 weer zelf kantinediensten gaan draaien. Het ledenaantal, loopt mede hierdoor, sterk terug.

De TC en de Gemeente Horst aan de Maas openen in 2012 het overleg inzake de verplaatsing van tennispark "de Comert" naar sportpark de Haspel.

Het nieuwe, daar te realiseren tennispark, zal bestaan uit 5 seniorenbanen en 2 minibanen.

 

Zowel de Tennisclub als ook de Jeu de Bouleclub zal een onderkomen krijgen in het nieuw te bouwen onderkomen. In 2013 wordt gestart met het digitaal reserveren van een baan middels het inloggen met de KNLTB pas. Op 23 september 2013 geven de leden toestemming aan het bestuur om het tennispark te verplaatsen en het bouwen van een nieuw clubgebouw op de Haspel.

 

In de loop van 2014 werd gestart met de voorbereidingen voor de aanleg van de banen en het clubgebouw. De werkzaamheden vorderden gestaag zodat begin 2015 het nieuwe tennispark en clubgebouw officieel in gebruik genomen werd.

 

Het nieuwe park aan het Ericaplein in Grubbenvorst is tot stand gekomen in samenwerking met voetbalvereniging GFC’33, Jeu de Boules vereniging, Tennisclub Grubbenvorst, Gemeente Horst aan de Maas en de ingepast in een bestaande woonwijk en de aanwezige buurtbewoners. Duurzaamheid van het nieuwe clublokaal is gerealiseerd door hergebruik van oude materialen, isolerende innovatieve bouwmaterialen, de toepassing van LED verlichting zowel op alle banen als in het gehele gebouw en de toepassing van zonnepanelen.

20160417-_MG_1201.jpg
20160417-_MG_1209.jpg
feestavond comert 2017-19.jpg

Neem contact op

Bezoek ons

Sponsors

Tennisclub Grubbenvorst
Sportpark d'n Haspel
Ericaplein 48
5971 GC  Grubbenvorst

 

telefoonnummer:077-3662332 (clubgebouw)
e-mail adres: tcg.secretaris@gmail.com
andere contact personen
Sponsors zijn altijd welkom!
Er zijn verschillende mogelijkheden
neem contact op voor informatie